Cheerleading

SOL GF -SOL GF

Cheer

Cheerleading kommer ursprungligen från USA där det till en början var ett sätt att stödja det egna laget vid olika idrottsevenemang främst inom basket och amerikansk fotboll.

Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap.

Cheerleaders tränar tillsammans i ett lag och utför olika övningar som till exempel att bygga pyramider, hopp, dans och ramsor tillsammans. Det kan visas upp på uppvisningar eller tävlas med. Ett tävlingsprogram är två och en halv minuter långt och utförs på en speciell cheerleadingmatta framför domare. Varje lag har en egen specialgjord tävlingsmusik som ofta är en mix av olika låtar i högt tempo. För att utföra en ett program krävs både fysiskt styrka men också koordination och samarbete inom laget.  

Viktiga moment inom Cheerleading är:

  • Tumbling – gymnastik
  • Hopp – till exempel spread eagle/x-hopp och toe touch
  • Rörelsemönster – explosiva rörelser som utförs efter varandra, i kombination och med timing
  • Pyramider – består av två eller flera sammankopplade stunts och kan vara i flera våningar.
  • Stunt – även kallat bygg och är lyft som av utförs av 2-5 personer. Vanligast är att en byggrupp består av en topp som lyfts eller kastas, två baser som lyfter varsin fot och en bakperson som håller i vaderna på toppen (en framperson som stödjer stuntet framifrån förekommer i de lägre klasserna). 
  • Ramsa – även kallat cheer eller chant, innehåller ofta lagets namn eller färger. Detta utförs för att peppa publiken och få dem att ropa med. Pompoms eller skyltar kan också användas som rekvisit för att peppa publiken