Upptakten 1948 – 1952
- 1948/1949 – I Mälarhöjdens skola liksom i många andra skolor startades fritidsverksamhet för eleverna. Var man som flicka inte intresserad av de ”vanliga” kvinnliga ämnena (ex. matlagning, sömnad osv) fanns det inte så mycket annat. Det var några stycken som var intresserade av gymnastik men det fanns inte utan det som var ”närmast” var en grupp som tränade handboll. Första året tränades gruppen av en mycket duktig handbollsspelare som hette Asta.
Suget efter riktig gymnastik fanns dock kvar och Kerstin Andersson (då Richardsson) som året innan varit med i Sofiaflickorna och några andra likasinnade började därför plocka fram mattor, plintar, bomsystem mm där Kerstin sedan instruerade de andra innan Asta kom. - 1949/1952 – Handbollsgruppen fick en ny tränare, Sif Larsson, som också tyckte att gymnastiken var den bästa delen och redskapen fick stå framme hela träningstiden. Nästföljande gång pratade man igenom vad man skulle göra, handboll eller gymnastik, och eftersom de flesta ville fortsätta med gymnastiken fick det bli det.
Man tränade 2 gånger i veckan och det var 12-15 som var med. Lokalen var gymnastiksalen som var över badet i Mälarhöjdens skola, den som idag kallas Gymnastik A.
På sommaren ägde träningen rum på relativt nya Mälarhöjdens Idrottsplats (invigd 1947). Då saknades de stora redskapen och träningen bestod mest av fristående med och utan boll och hopprep medan gräset fick tjänstgöra som ”matta”.
Träningen på Mälarhöjdens IP innebar även att lite fri idrott, både löpning, höjd- och längdhopp samt slungboll (som på den tiden var en tävlingsgren) togs upp på programmet och det blev tävlingsdeltagande på både JDM och DM i detta. Ingen mästarinna efter dessa tävlingar men väl både 2:a och 3:e platser där t.ex. Kerstin blev 3:a i just slungboll.
Då man nu börjat med lite av varje och dessutom hade gymnastikuppvisningar vid examensavslutningar i Mälarhöjdens skola, före fotbollsmatcher på Mälarhöjdens IP och vid lokala arrangemang anordnade av scouter, skola och andra tyckte man att man borde skaffa ett namn. Mälarhöjdsflickornas Gymnastikförening, förkortat MGF, bestämde man sig för och klädseln blev vita gymnastikdräkter och klubbmärke i rött.
1953
- Träningen fortsätter inom MGF i Mälarhöjdens skola under vintern och början av våren.
- ”Propagandauppvisningar” i Stockholms skolor, med start den 22 april i Mälarhöjdens skola. Stockholms Idrottsstyrelse (nuvarande idrottsnämnden) kontaktade Sif eftersom man ville ha med gymnastikuppvisningar på träffar runt om i Stockholms skolor för att väcka intresset för en ny form av aktivitet för barn och ungdomar som var hemma i stan under sommarlovet och det var man med på.
När det hela sedan startade var det två från MGF som beslöt sig för att ställa upp som ledare på de två platser inom ”vårt” distrikt som skulle ha flickverksamhet. En grupp i S:t Mickelsparken vid Mälarhöjdens skola där Birgitta Biesheuvel (då Schelwander) skulle basa och en på ”kois” vid Personnevägen där Kerstin skulle vara.
Västertorp var då nybyggt och det fanns många barn. (1956 bodde det över 11.000 i Västertorp mot strax över 6000 2015). Det innebar att det första dagen stod runt 120 flickor i varierande ålder och väntade. Ganska många för en ensam ledare att ta hand om och så mycket redskap att ta hjälp av fanns inte. Det fick bli lite bollspel, lekar och stafetter och så småningom även gymnastik på gräsplätten som fanns invid grusplanen för fotboll.
Fortsättningsvis var det inte lika många som kom varje gång men en stor skara väntade troget varje tisdag och torsdag för att 18-20, i såväl sol som ihållande regn, träna vidare.
I augusti avslutades sommarleken med uppvisningar vid Flatenbadet där alla grupper som deltagit på olika ställen i Stockholms parker var med. Flickorna från S:t Mickelsparken och ”kois” visade upp ett program som Birgitta och Kerstin satt samman. Man marscherade in i många långa led sjungande ”I sommar och soliga dagar” och fyllde hela gräsplanen. Sången utgjorde musiken under programmet och till det hade man olika friståenderörelser. På uppvisningen tog man även hjälp av övriga gymnaster i MGF som avslutade det hela med en mattserie.
Självklart villa alla som nu gympat under sommaren fortsätta till hösten när skolorna startades igen. Det blev då en grupp nybörjare i Mälarhöjdens skola (där fortsättningsgrupperna också tränade vidare) och en i Hägerstensåsens skola. Problemet med det var att namnet Mälarhöjdsflickornas Gymnastikförening inte längre passade när man tränade på fler platser.
Nisse Öst, ungdomskonsulent på idrottsstyrelsen och den som från början bjudit in MGF att vara med, kom då med ett förslag till Sif att namnat kanske skulle ha en koppling till den verksamhet man bedrev.
Förslaget blev SOL-flickornas GIF där SOL skulle stå för Sjung Och Lek, alla var flickor så det skulle framgå och under sommaren fanns fortfarande en del fri idrott med därav GIF, GymnastikIdrottsFörening. (Senare togs dock friidrotten bort och namnet ändrades då till SOL-flickornas GF.) - I september gjordes en resa till Köpenhamn i Danmark.
1954
- Utökades sommarverksamheten till Aspuddens Idrottsplats, Solberga, Gröndal och Kämpetorp.
- Inomhus: Blommensbergs- och Kämpetorps skolor.
- Började medverka med fler uppvisningar.
- Föreningens första stadgar upprättades i januari detta år.
1955
- Uppvisningsresa till Haag, Holland 25/6-3/7. Under året före och denna vår hade alla i Eliten sytt och broderat innehåll till en ”brudkista” på vilket gjordes ett lotteri och det anordnades även en vårbasar för att kunna finansiera delar av resan.
- Gick med i fackeltåget i Riksmarschen.
- ”Pressgrodor” börjar dyka upp. Vad sägs om följande (under en rätt stor bild av Siv Rytinemi-Henriksson:
Kan ni göra så här små flickor? Nej, det kan inte vi heller på Aftonpostens redaktion. Men lilla Siv Henriksson från Brännkyrka gör det hur lätt som helst. Hon blir nog en Sofia- eller Idlaflicka när hon blir stor. Ännu är hon bara en Solflicka (så heter gymnastikföreningen)
1956
- Deltog första gången i Lingveckan (sedermera Stockholms Gymnastikgala).
Saxat ur DN:” Välväxta Solflickor i solgula dräkter började dansen lekfullt med rephoppning. Alla är engagerade som Ungdomsledare hos Sthlms friluftsförvaltning under sommaren och gör propaganda även då.” - Uppvisningsresa till Gotland och Stångaspelen. Deltagarna tältade vid Tofta strandbad under tiden.
1957
- Återigen Lingveckan och Stångaspelen.
- Lördagsträningar i Brännkyrka brandstations gymnastiksal, där vi fick placera bommen i duschutrymmet vilket gjorde att benen på den rostade för oss.
- Fick vi Rolf Björk till att börja som tränare i föreningen.
1958
- ”Tävlingsdebut” i stortävlingssammanhang. JDM, där deltog 4 ”solisar” bästa placering 9:a och finalplats för Anita ”Trean” Blomgren. JSM, Gulli Karlsson och Anita Blomgren i Halmstad (näst sist och sista plats).
- Lingveckan förståss.
Saxat urDN ”…och Solflickorna fägnat med stor grace i sin rephoppning, så kändes de följande numren tyvärr som en avspänning eller avmattning.”
1959
- Lingveckan med följande resuméer:
Groda från Sv.D
– En finsk trupp, underbara pojkar, och direkt efter dem lika – ja, nästan – underbara töser. Skolflickorna från Karlstad”
Vilka tror ni det var?!! - Propagandatävlingar (sedermera UDM) på GCI.
- Deltagande i B-SM i Katrineholm för Gulli Karlsson.