Truppgymnastik är en tävlingsform inom gymnastiken där man tävlar som lag. Den växte fram under 1970-talet och de första officiella SM-tävlingarna genomfördes 1980. Truppgymnastik har ca 30 000 licensierade tävlingsgymnaster.
I truppgymnastik tävlar man i tre olika klasser: dam-, herr- och mixedklass. Lagen består normalt av 6-20 gymnaster. I de yngre åldrarna är det dock inte ovanligt med större lag på uppemot 30 gymnaster som alla får tävla tack vare generösa regler! I mixedklassen måste man vara lika många damer som herrar.
I alla klasser tävlar man i tre olika grenar: fristående, tumbling och trampett. Man får en totalpoäng i varje gren, och när alla lag har utfört alla grenar läggs poängerna från varje gren ihop och varje lag får fram en slutpoäng. Det laget med högst slutpoäng vinner. På vissa tävlingar, framförallt på yngre nivå, finns också så kallade ”grentävlingar”. Där utses en vinnare i respektive gren.
Grenen fristående
Fristående är som en dans, men ska främst innehålla gymnastiska moment som piruetter, balanser, hopp och akrobatiska moment. Friståendet ska vara mellan 2-3,5 min långt och ska utföras på en golvyta av 14 x 20 meter, till musik. På yngre nivå är det dock vanligare med kortare friståenden på en mindre yta. I friståendet kollar domarna på koreografin, samstämmigheten, att alla står rätt i utvalda formationer, att man har god teknik i de gymnastiska momenten och utstrålningen. Det är taktiskt att koreografera med rena, raka rörelser eftersom det är mängden gymnaster som gör effekten.
Här kan du se SOL GFs fristående på SM 2019:
Grenen tumbling
Tumbling är det redskap som förr kallades matta, men med de senaste årens utveckling inom redskap har mattan nu blivit ett 14 meter långt och två meter brett sviktande golv, och i och med det har även voltserierna man utför utvecklats enormt. På tumblinget ska man utföra tre olika varv med olika voltserier, varav minst ett ska innehålla framåtroterande volter och minst ett ska innehålla bakåtroterande volter. Normalt är det 6 eller 8 gymnaster som utför varje varv (med undantag för de yngre nivåerna). Det första varvet kallas ett likavarv och de tävlande gymnasterna som ska genomföra det varvet måste då utföra samma voltserie och gör de inte det blir det stora avdrag.
Här kan du se SOL GFs tumblingvarv på SM 2019:
Grenen trampett
Trampetten är den tredje och sista grenen och där utförs också tre olika varv med olika volter. På trampetten måste minst ett varv utföras med hoppbord, en så kallad pegasus, och minst ett varv måste utföras utan hoppbord. Det första varvet är precis som på tumbling ett likavarv och alla gymnaster som kör det varvet måste då utföra samma volt, för att slippa stora avdrag. Även här utför normalt 6 eller 8 gymnaster varje varv, med undantag för de yngre nivåerna.
Här kan du se SOL GFs trampettvarv på SM 2019:
Vad krävs för att bli duktig?
För att klara av truppgymnastikens tre grenar krävs det att du som gymnast är stark, smidig, träningsvillig och har tävlingsnerver. Gymnaster som tävlar på SM-stegen tränar ungefär 4 gånger per vecka, 2,5-3 timmar per träningspass! Och för de som inte vill träna fullt så mycket finns andra alternativ.
Truppgymnastik i Sverige
I Sverige arrangeras rikstävlingar för gymnaster från 10 år och uppåt, fördelade på tre tävlingsstegar.
- RT-stegen (Rikstruppen), som riktar sig till gymnaster som tävlar på gymnastikens ”grundövningar” (som i för sig inte är helt lätta). RT-stegen har tre tävlingar indelade efter svårighet och ålder.
- RM-stegen (Riksmästerskapen), där gymnaster som tränar på lite mer avancerade volter tävlar och inte alltför sällan utförs samma övningar här som på SM-stegen. Man använder sig också av en svårighetstabell – ju svårare volter, desto högre utgångspoäng. RM-stegen har tre tävlingar indelade efter svårighet och ålder.
- SM-stegen (Svenska mästerskapen), det är den stegen där man tävlar på de allra svåraste volterna inom truppgymnastiken. Även här använder man svårighetstabell. SM-stegen är också uppdelad i tre tävlingar, enbart efter ålder: USM (ungdoms-SM), JSM (junior-SM) och SM (senior-SM).
Truppgymnastik internationellt
Truppgymnastik har inget eget VM och är heller inte representerat som olympisk gren. De internationella mästerskapen som finns är NM (Nordiska mästerskapen) och EM (Europeiska mästerskapen).
EM finns på seniornivå och sedan hösten 2010 även på juniornivå. Lagen som deltar på EM tävlar inte bara om titeln bäst i Europa utan alltså även om titeln bäst i världen. Sverige och Danmark är de två länder som tillhör världstoppen i truppgymnastik, både i dam-, herr-, och mixedklassen.
Stämningen på truppgymnastik-EM är svår att föreställa sig, se för dig själv: