Cheerleading

SOL GF -SOL GF

Cheerleading

Aktuellt

Se allra längst ned på denna sida de frågor vi fick i samband med föräldramötet för träningslag och tävlingsförberedande lag. Hittar du inte ditt svar på denna sida så ställ en fråga till cheer@solgf.se

Bakgrund

SOL GF har haft cheerleadingsektionen STARS i 15 år och vi erbjuder i nuläget cheerleading-träning till över 500 aktiva utspridda i lag i åldrarna 6-60 år och på många olika nivåer. Vår tävlingsverksamhet är en av de mest meritfyllda i Sverige. Vi satsar även stort både på vår förberedande tävlings- och träningsverksamhet samt utvecklar ständigt vårt ”Forever Stars” – program för att nå så många målgrupper som möjligt.

Vet du inte vad cheerleading är? Se vår kanal Stars Winter Cup – YouTube för vår egna tävling där alla våra tävlings- och tävlingsförberedande lag brukar delta. Det finns även filmer på vår gamla kanal https://www.youtube.com/@solflickornacheerleading139 innan vi bytte namn både på lagen och föreningen.

Kolla gärna även in våra sociala medier där vi lägger ut information om kommande säsong, evenemang och lag, @solgfcheerleading

Våra träningar äger rum i olika idrottshallar och skolidrottssalar i söderort. Våra lag visar upp på olika SOL-arrangemang, våra egna uppvisningar och tävlar årligen i Distrikts- och Riksmästerskapen och har även lag som deltar på Nordiska mästerskapen. Vi deltar även på Varsitys tävlingar Nordic All Level Championships (NALC) samt Jamfest. Utöver det finns det även en rad föreningsarrangerade tävlingar i Stockholm som vi skickar lag till. Vi arrangerar även en stor tävling själva, Stars Wintercup. De senaste åren har vi haft våra lag på tävlingar utomlands i USA, Storbritannien och Italien (Europeiska mästerskapen).

Säsong 2025/26

Halltiderna för 2025/2026 är inte klara än. Innevarande säsong har vi tränat i Västertorpshallen, Tellusborgshallen, Hägerstensåsens skola samt Johan Skytteskolan. När nya lagen släpps under sommaren ser ni hallar och tider på anmälningssidan.

Väldigt preliminärt startar följande tävlings- och träningslag under säsong 2025/26 – se längre ner i texten förklaring för respektive program ( Shining Stars, Shooting Stars osv). Exakt laglista fastställs under sommaren när vi har klart med halltider och våra egna aktivas önskan om olika lag.

Elite Stars Programme

Inom ramen för Elite Stars Programme hittar du alla säsong 2025/26 tävlingslag som tävlar på högsta nationella nivå – tränar 3 ggr per vecka (Maila cheer@solgf.se vid intresse för dessa lag)

  • Lynx (Junior Elite)

Shining Stars Programme

Inom ramen för Shining Stars Programme hittar du alla säsong 2025/26 tävlingslag level 1-3 med krav på förkunskaper inom cheerleadingens alla moment – tränar 3 ggr per vecka (Maila cheer@solgf.se vid intresse för dessa lag)

  • Eclipse (Senior Intermediate / Level 2)
  • Leos (Junior Median / Level 3)
  • Asteroids (Junior Novice Level 1)
  • Geminis (Minior Intermediate / Level 2)
  • Pisces (Minior Novice/ Level 1)
  • Pixies (Minior Novice / Level 1)

Shooting Stars Programme

Shooting Stars Programme är platsen där våra tävlingsförberedande lag med krav på förkunskaper i gymnastik återfinns – de tränar 2 ggr per vecka (Maila cheer@solgf.se vid intresse för denna typ av lag, listan kommer uppdateras i juni 2025)

Rising Stars Programme

Rising Stars programme är vår verksamhet med tävlingsförberedande lag för de med tidigare erfarenhet från cheerleading (ofta 2 år eller mer) eller gymnastik – tränar 2 ggr per vecka (Maila cheer@solgf.se vid intresse för denna typ av lag, listan kommer uppdateras i juni 2025)

Sparkling Stars Programme

I Sparkling Stars Programme återfinns tävlingsförberedande lag för de som är nybörjare eller precis börjat på cheerleading och då gått 1-2 år i träningslag eller tävlingsförberedande tidigare. Dessa lag har dock inga krav på tidigare erfarenhet och de tränar 2 ggr per vecka. Detta är även lagen som passar bäst för de som vill träna cheerleading på lite högre nivå än träningslag, och delta på tyckartävlingar, men utan närvarokrav (listan kommer uppdateras i juni 2025, och sedan sker anmälan via https://solgf.se/anmalan/ )

Twinkle Stars Programme

Här återfinns våra träningslag för miniminorer och uppåt- både för nybörjare och de som gått på cheerleading tidigare. Normalt sett är alla lagen en mix av nybörjare och de som gått på cheerleading innan som bara vill träna en gång i veckan. De tränar en gång i veckan, 1,5-2 timmar (listan kommer uppdateras i juni 2025, och sedan sker anmälan via https://solgf.se/anmalan/ )

  • Venus (Minior nybörjare/fortsättning)
  • Nebulas (Miniminior nybörjare/fortsättning)
  • Ultraviolets (Miniminior nybörjare/fortsättning)
  • Milkyways (Miniminior nybörjare/fortsättning)

Tiny Stars Programme

Här hittar vi våra yngsta stjärnor i träningslag, – tränar en gång i veckan 1-1,5 timme (listan kommer uppdateras i juni 2025, och sedan sker anmälan via https://solgf.se/anmalan/ )

  • Pixies (Mikrominior) – nybörjare/fortsättning ( laget byter namn till Planets 2025/26 )
  • Plutos (Mikrominior) – fortsättning
  • Lunas (Cheerskola) – nybörjare
  • Lyras (Cheerskola) – nybörjare

Forever Stars Programme

(listan kommer uppdateras i juni 2025, maila cheer@solgf.se vid intresse för dessa lag)

Vuxenlag – tränar 2 ggr per vecka

  • Supernovas (Masters)

Träningslag med tidigare erfarenhet av minst level 3

  • Celestials (Veteranlag)

Åldrar

Vilket födelseår gäller för de olika åldersklasserna säsongen 2025-26?

För träning och tävlingsförberedande lagen kan det justeras då vi sätter åldersspannen själva och anpassar för att erbjuda så många som möjligt plats i lagen. När det gäller tävlingslagen styrs åldersindelningen främst av Svenska Cheerleadingförbundets tävlingsregler.

  • Cheerskola – född 2018-2019
  • Microminior 2017-2018
  • Miniminior 2015-2016
  • Minior 2011-2014
  • Junior 2012 – 2007
  • Senior – född senast 2010
  • Veteran – född senast 2010
  • Masters – född senast 2001

Vad innebär de olika programmen

Stars ProgrammeStarsmodellenNivåFörkunskapTävlingarNärvaro
Forever StarsLedarkompetens, träningsmängder, träningsupplägg och fokusområden varierar stort och beror på de olika verksamheterna, utövarnas ålder, förmågor och ambitioner.Öppna träningslag
Vuxenlag
Paracheer
65+
Beroende på typ av lagBeror på gruppens önskemål/intresseTräning: ingen
Tävling: 75% under terminen
100% 2 veckor innan tävling
Elite StarsUtövarna i detta stadium är mycket målinriktade och tävlar på högsta nationella eller internationella nivå. Nu vill de maximera sin prestationsförmåga i enlighet med de mål som de satt upp tillsammans med ledare på föreningsnivå och, i förekommande fall, med landslagsledningen.

Level Elite & PremierTidigare erfarenhet av cheerleading eller gymnastik +
Förkunskapskrav
Regionala (Mästerskap & Öppna)
Nationella (Mästerskap & Öppna)
Internationella (Mästerskap, Öppna med eller utan kval)

100%
Shining StarsVarierad träning enligt nivån på laget samt förväntningar på leveln. Mer fokus på mental styrka och sammanhållning, samt förutsättning för hållbar träning (prehab, kondition, stretch, styrka, mental styrka). Fokus på stt utveckla skills och program genom säsongen som uförs med självsäkerhet och cleanhet. Level 1-4Tidigare erfarenhet av cheerleading eller gymnastik +
Förkunskapskrav

Regionala (Mästerskap & Öppna)
Nationella (Mästerskap & Öppna)
Internationella (Öppna med eller utan kval)
80-90% 100% 2 veckor innan tävling
Shooting StarsUtveckla aktivas förståelse för cheerleading genom varierad träning. Göra aktiva redo för tävlingsstegen genom att introducera programträning men majoriteten av träningar ska läggas på att utveckla stark grund för level 1 eller level 2 skills samt skarphet och glädje genom banor, förövningar, lekar och styrka. Börja lägg större fokus på prehab och styrka för förutsättning för hållbar träning.Tävlingsförb förkunskap
Minst 1-2 år erfarenhet av cheerleading eller gymnastik
+
Når förkunskapskrav
2-3 tävlingar:
SWC – utan ranking
1 Regional (Öppna) – utan ranking
1 Regional (Öppna) – med ranking, sista tävlingen för säsongen om åldern tillåter
75% under terminen
100% 2 veckor innan tävling
Rising StarsUtveckla aktivas förståelse för cheerleading genom varierad träning. Fokusera på skills och glädje. Mer varierat upplägg med olika redskapsbanor, lekar (för de yngre) och förövningar. Testa på tävling men fokus ska fortsätta vara på varierad träning och bygga upp skills samt kärleken för sporten.Tävlingsförb FortMinst 1-2 år erfarenhet av cheerleading eller gymnastik1-2 tävlingar:
SWC
1 Regional (Öppna) –  utan ranking
75% under terminen 100% 2 veckor innan tävling
Twinkle Stars / Sparkling StarsUtveckla aktivas förståelse för cheerleading genom varierad träning. Fokusera på skills och glädje och i detta program fortsätter den lekfulla träningen men är givetvis anpassad för de olika åldrarna. Mer användning av redskapsbanor. Träningarna ska ha liknande upplägg.  Träningslag (miniminior och uppåt)
Tävlingsförb Nyb
IngenTräning: Endast uppvisning
 TF Nybörjare: 1 tävling- SWC
Ingen
Tiny StarsIntroducera aktiva till cheerleading och fokusera på lekfull och varierad träning. I så stor utsträckning som möjligt lära genom lekar. Träningarna ska ha liknande upplägg varje träning.Cheerskolan
Mikrominior träning
IngenEndast uppvisningarIngen

Vad är cheerleading?

Se vår kanal https://www.youtube.com/@starswintercup6901 och sök på det lag du undrar över, observera att vissa lag är nya för i år och då finns det inga tidigare filmer.

Cheerleading kommer ursprungligen från USA där det till en början var ett sätt att stödja det egna laget vid olika idrottsevenemang främst inom basket och amerikansk fotboll. Numera är det en egen sport som får tävla på olympisk nivå och innehåller ett antal olika moment som till exempel bygg, pyramider, gymnastik, hopp, dans och ramsor. Sporten kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap.

Cheerleaders tränar tillsammans i ett lag och utför olika övningar tillsammans. Det kan visas upp på uppvisningar eller tävlas med. Ett tävlingsprogram är två och en halv minuter långt och utförs på en speciell cheerleadingmatta framför domare. Varje lag har en egen specialgjord tävlingsmusik som ofta är en mix av olika låtar i högt tempo. För att utföra ett program krävs både fysiskt styrka men också koordination och samarbete inom laget.  

Viktiga moment inom Cheerleading är:

  • Tumbling – gymnastik
  • Hopp – till exempel spread eagle/x-hopp och toe touch
  • Rörelsemönster – explosiva rörelser som utförs efter varandra, i kombination och med timing
  • Pyramider – består av två eller flera sammankopplade stunts och kan vara i flera våningar.
  • Stunt – även kallat bygg och är lyft som av utförs av 2-5 personer. Vanligast är att en byggrupp består av en topp som lyfts eller kastas, två baser som lyfter varsin fot och en bakperson som håller i vaderna på toppen (en framperson som stödjer stuntet framifrån förekommer i de lägre klasserna). 
  • Ramsa – även kallat cheer eller chant, innehåller ofta lagets namn eller färger. Detta utförs för att peppa publiken och få dem att ropa med. Pompoms eller skyltar kan också användas som rekvisit för att peppa publiken

Frågor och svar inför nästa säsong

Fråga:

Hej, min dotter är född augusti (inte på våren alltså) 2014, får hon då inte tävla vt -26?

Svar:

Jo, det är det året man är född som räknas. Säsongen 2025/26 måste aktiva vara födda senast 2014 för att få delta på riktiga tävlingar. Det är svenska cheerleadingförbundets regelverk

Fråga:

Så en som kommer från gymnastik som kan flickis men inte har varit med i Cheer  mer än ett år kan komma in i level 2? 

I teorin ja. Gymnastiken är en stor del av grunden till placeringen men de som också har gått på cheerleading innan prioriteras till level 2 då det är bättre om alla har ungefär samma grunder även i stunt.

Fråga:

När är lagen klara och när får man besked

Svar

I juni, se tidslinje i ppt som vi skickat ut

Fråga

Hur sker bytet? Ansöker man själv för byte eller kommer ni (först) med rekommendationer om att ”nu är det dags att byta för ditt barn”?

Ni ansöker själva om att byta till tävlingsförberedande. Det går inte att ansöka om att byta till tävlingslagen utan där skickar vi ut erbjudande till de som våra tränare bedömt är redo för tävlingslag och enbart i mån av plats. Det finns pga hallbrist i Stockholm inte plats i tävlingslag för alla som önskar det.

Fråga:

Hej, min andra dotter tränar i trupp sektion men vill börja också träna Cheer. Behöver vi skicka en interesanmälan eller går det bra att anmäla henne när anmälan öppnas för allmänheten?

Svar:

Maila cheer@solgf.se med hennes namn och lag så får ni mer info

Fråga:

om man först anmält att man vill gå från träning till tf men när schemat kommer ser att det passar bättre med träningsgruppp, kan man välja det då?

Svar:

Ja, men vänta inte för länge med att be om byte då lagen fylls upp och överblivna platser i träningslagen öppnas upp för allmänheten när vi bedömer att vi är klara med våra placeringar av alla våra befintliga aktiva.

Fråga:

Kommer de som nu går i MilkyWay och fortsätter, kommer de att få mer avancerad träning denna kommande termin? De har ju gjort förberedande / nybörjarträning i två terminer.

Svar:

Om man väljer att gå kvar i ett träningslag kan vi inte garantera att det inte börjar nybörjare i det laget. För att säkerställa att träningen blir mer avancerad så rekommenderar vi tävlingsförberedande. Vår ambition förra året var att ha träningslag på fortsättningsnivå men det var jättesvårt att få till det pga att många bytte till tävlingsförberedande under sommaren och då behövde vi fylla på träningslagen även med nybörjare för att få tillräckligt stora lag.

Fråga

Möjligen off-topic. Men vår dotter född 2013 vill gärna vara hjälptränare för nya stjärnor nästa säsong. Är det möjligt eller är hon för ung?

Svar:

Skicka ett mail till cheer@solgf.se och anmäl intresse för att bli tränare. 2013 är den yngsta åldern för att bli tränare men vi kan inte garantera tränarplats till alla i den åldern.

Fråga:

Kommer ni utföra ”skill checks” under våren?

Svar:

Ja, vi är ute i alla lag och kollar vad de aktiva kan. Vi har dock en åldersgräns för när det används som underlag för placering och när vi kollar av nivån mest för att se att barnen har fått öva på de saker som vi utlovat enligt respektive program. Placering i olika lag avgörs främst av tränarnas rekommendationer då de vet bäst vad respektive barn kan och på vilken nivå de är redo att lära sig, trivas och utvecklas bäst framåt

Fråga:

Går sol gf aktiva före aktiva utifrån som söker till tävlingslag

Svar:

Ja, vi gör en plan för var alla våra egna aktiva ska placeras i för lag innan vi tar in de som söker från andra föreningar.

Fråga:

Hur många tävlingar får tävlingsförberedande lagen tävla i? Alltså tyckare tävling
Var lite otydligt denna säsong

Svar:

Det är olika beroende på lag (1-3 st) men kommer framgå tydligt i samband med att ni anmäler er. Vi vet att det blev lite otydligt i år.

Fråga:

KOmmer det bli fler stuntgrupper? Från vilken ålder kan man delta istuntgrupper?

Svar:

Vi startar stuntgrupper för aktiva födda 2012 och äldre som går i minst juniorlag. Hur många det blir har vi inte bestämt än, det tittar på efter att alla lag är satta så sådan information kommer tidigast i augusti.

Fråga:

Så hur bör en tjej född 2014 efter två terminer göra för att komma vidare?  Söka till ett tävlingsförberedande lag?

Svar: Ja, det är vår rekommendation då alla tävlingsförberedande lag tränar mer och är med på åtminstone tyckartävlingar vilket det också bidrar till utvecklingen.

Fråga:

När får man veta vilka tränare det blir till lagen?

Svar:

Vi börjar tillsätta tränare under juni månad och den processen pågår ända till augusti så det går inte att svara på. Tävlingslagens tränare sätts först och sen beror resten på halltider och vilka som själva är aktiva som också ska vara tränare. Det är ett stort pussel att få ihop halltider med scheman för alla som är både tränare och aktiva och samtidigt har skola och jobbtider de inte vet så mycket om förrän i augusti.

Fråga:

Så kompisar född olika år (2016/2017) kommer splittras till hösten?

Svar:

Nej, om de vill gå i samma lag så löser vi det. Men vi har inte koll på alla kompiskonstellationer så ni får höra av er så att vi kan hjälpa till. Det är jätteviktigt för oss att barnen får möjlighet att både förstå och påverka sin placering och detta är något som de alltid kan påverka. Bara ni som föräldrar är beredda på att gå i ett äldre lag betyder många äldre barn i laget och potentiellt senare träningstider på kvällarna.

Fråga

Finns det tillräckligt med barn för en tävlingsförberedande level 3 eller inte just nu?

Svar:

Nej, Rockets är för miniminiorer som är minst på level 2 – nivå, de får träna på level 3 om de kan level 2.

Fråga

När får man veta träningsdagarna för varje lag som man kan välja emellan

Svar:

Vi får träningstiderna fastställda i mitten av juni så när vi skickar ut erbjudanden om olika lag kommer vi informera om träningstider samtidigt så att ni som vill välja lag främst utifrån träningstider har det underlaget.

Fråga:

Vi föräldrar har varit med på ett par träningar och upplever att bristen på vuxna på plats känns oroande. Vad finns det för regler för tränare? Vi tycker det blir mycket titta i telefoner och snack med varandra istället för att fokusera på barnen

Svar:

Hör av er till oss på cheer@solgf.se med vilket lag/vilka tränare det gäller. Det finns tydliga regler så vi behöver följa upp med just dessa tränare. Det ska alltid finnas en tränare som är över 18 år i hallen men det finns inte alltid det i varje lag när det är flera lag som tränar samtidigt.

Fråga:

om man inte vill byta- gör man inget då men får en faktura (per automatik) som man (såklart) betalar?

Svar:

Om barnet går i ett träningslag i år och ni inte gör någonting så kommer barnet bli erbjuden ett träningslag även nästa säsong. Det kommer kanske inte vara samma lag / samma tid eftersom vi gör om utifrån åldrar och vilka halltider vi får. Ni tackar ja genom att betala fakturan.

Om barnet går i ett tävlingsförberedande lag så får ni en rekommendation om vilket lag som passar nästa år. Är ni nöjda med det laget så betalar ni den fakturan.

Fråga:

Om barnet, född 2014 idag går Rocket. Vilket lag blir det naturligt till höstterminen? Ser inte ut att finnas lever 2 för den ålder?

Svar:

De födda 2014 blir minior nästa år och blir erbjudna det miniorlag som de bedöms passa bäst i. Det är väldigt vanligt att barn från Rockets går i level 1 när de blir miniorer eftersom vi ställer högre krav på äldre aktiva så åldern i sig blir att ”levla upp”.

Fråga

Om man har ett barn som gått 1 helt år i Plutos , men inte är så stark i gymnastik men kan dansa och bygga .kommer hon kunna gå vidare till ett annat lag 2ggr i veckan?

Svar:

Det spelar ingen roll vad hon kan, alla som går i våra träningslag får börja träna tävlingsförberedande om de vill. Det kan vara så att de rekommenderas nybörjarnivån av tävlingsförberedande om de bara gått i träningslag ett år men det finns inga förkunskapskrav annat än i Shooting Stars på specifik gymnastik.

Fråga:

Vi har en dotter som har tränat cheerleding och gymnastik i ett par år. Hon är intresserad av att börja tävla. Hon är född 2015 och det skulle passa oss bäst att skjutsa till Johan skytte skolan. Om det finns träningar som utgår därifrån. Hur ser det ut nästa termin? 

Svar:

Vi får inte våra halltider för nästa säsong förrän i mitten av juni så vi kan inte svara på det nu. Aktiva födda 2015 får inte gå i tävlingslag enligt Svenska Cheerleadingförbundets regelverk så där kan vi bara erbjuda plats i lag i vår tävlingsförberedande verksamhet.