Info om Corona

22 apr 2020
Info

Info om Corona (covid-19)

Uppdatering 2020-04-02 00:15

Nu har Folkhälsomyndigheten uppdaterat och kommit med nya riktlinjer och eftersom vi fortsätter följa deras rekommendationer och riktlinjer så kommer här nedan lite nya anpassningar för vår verksamhet. 

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer och råd är nu skärpta men myndigheten menar fortsatt att det är viktigt att idrotten hålls igång. Men det tak om max 50 personer som får samlas gäller nu även träning. Vi har ju redan anpassat vår träning efter detta så där ligger vi redan före och det är alltså inget nytt. 

I Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer och rekommendationer finns följande punkter med för idrottsrörelsen. 

  • Undvik närkontakt vid idrottsutövande
  • Träna utomhus när så är möjligt 
  • Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper 
  • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande 

För vår verksamhet inom SOL GF gäller därför följande NYA punkter.

Undvik om möjligt fruktpauser

Ät ordentligt före och efter era träningar och undvik i största möjliga mån fruktpauser. Behöver man ändå äta något under träningen, försök ta med sådant som har skal eller papper som man kan hålla i, eller sådant som går att äta med sked eller gaffel. Glöm inte heller att tvätta händerna ordentligt innan och efter ni ätit.

Undvik helt moment med närkontakt

Vi kommer anpassa träningarna så att vi undviker övningar med närkontakt, det innebär också att vi undviker trängsel i leden. All träning där närkontakt sker både mellan gymnaster och mellan gymnast och tränare ska alltså från och med nu undvikas helt. Det betyder också att vi inte längre kramas eller gör high-five med varandra utan försöker komma med glada kommentarer istället. 

Träna utomhus när så är möjligt

Vi kommer från och med nu träna utomhus helt eller delvis på träningarna. Mer information om just er grupp får ni från er huvudtränare under veckan.

Här nedan har ni alla SOL GF´s riktlinjer som vi nu följer. Ha gärna ett samtal hemma med era barn om dessa punkter och hur viktigt det är att vi följer detta för att kunna fortsätta bedriva ordinarie träningar. 

Stanna hemma om man är sjuk

Precis som tidigare så gäller fortsatt att den som är sjuk, även med milda symtom, inte ska komma till träningarna utan stanna hemma, när man blivit frisk stannar man hemma ytterligare två dagar innan man är välkommen till träningen igen. Insjuknar man under träningen ska man gå hem direkt och märker ni tränare att någon gymnast uppvisar symtom under träningen har ni fullt mandat att skicka hem gymnaster, för gymnaster under 18 år gäller det dock att kontakta vårdnadshavare först.

Byt om hemma före och efter träning

God handhygien

Vi fortsätter även med god handhygien genom att både gymnaster och tränare tvättar händerna både innan och efter träningen med tvål och vatten.

Dela inte vattenflaskor och undvik om möjligt fruktpauser

Ät ordentligt före och efter era träningar och undvik i största möjliga mån fruktpauser. Behöver man ändå äta något under träningen, försök ta med sådant som har skal eller papper som man kan hålla i, eller sådant som går att äta med sked eller gaffel. Glöm inte heller att tvätta händerna ordentligt innan och efter ni ätit.

Undvik moment med närkontakt 

Vi kommer anpassa träningarna så att vi undviker övningar med närkontakt, det innebär också att vi undviker trängsel i leden. All träning där närkontakt sker både mellan gymnaster och mellan gymnast och tränare ska alltså från och med nu undvikas helt. Det betyder också att vi inte längre kramas gymnaster emellan eller gör high-five med varandra utan försöker komma med glada kommentarer istället. 

Träna utomhus när så är möjligt

Vi kommer från och med nu träna utomhus helt eller delvis på träningarna. 

Föräldrar hämtar och lämnar utanför hallen

Detta för att minska antalet personer i hallarna som möts vid hämtning och lämning. 

Skolsalar

För alla grupper som tränar i skolsalar innebär detta att vi anpassar verksamheten så att man slutar träningen några minuter tidigare än vanligt för att säkerställa att alla hunnit lämna hallen innan nästa grupp kommer, samt att man startar sin träning några minuter senare än vanligt för att lämna plats åt de som är på väg ut.

Idrottshallar 

(Västertorpshallen, Brännkyrkahallen, Mälarhöjdshallen, Enskedehallen, Åkeshovshallen)Vi har tillsammans med sektionerna och de andra föreningarna i Stockholm jobbat fram ett schema för att begränsa antalet i hallarna till under 50 personer.

Vänliga hälsningar 
Styrelsen i SOL GF 

Utdrag från tidigare info

Gymnaster och ledare med olika typer av medicinska tillstånd 

För gymnaster/ledare med olika typer av medicinska tillstånd är det den patientansvariga läkaren inom regionens hälso- och sjukvård som kan göra den säkraste bedömningen om gymnasten ska komma på träningarna. I avvaktan på besked från den patientansvariga läkaren rekommenderar vi att gymnasten/ledaren stannar hemma. 

Kansliet

Folkhälsomyndigheten har nu även gått ut med en rekommendation att de som kan jobba hemifrån i Stockholm ska göra det, detta medför att vår kanslipersonal från och med tisdagen den 17 mars kommer jobba hemifrån och kansliet kommer vara stängt.

E-post och telefonen kommer vara bemannad som vanligt så har ni några frågor eller liknande går det bra att höra av er där. Däremot kommer det inte finnas några besökstider tills vidare.  

Tävlingar

Styrelsen har idag beslutat att ställa in SOLs medverkan på alla tävlingar (i och utanför Sverige), till att börja med under mars och april, men det kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas. 

SOL-dagen 2020

Ett beslut har tagits om att inte hålla årets SOL-dag lördagen 25 april utan i ett första skede flytta fram den till lördag 30 maj. Ett beslut om det nya datumet blir av eller inte kommer tas i slutet av april efter att ha följt hur utvecklingen fortsätter. 

Rekommenderade länkar

Folkhälsomyndigheten

Utrikesdepartementets rekommendation (UD) 

Vårdguiden 1177.se 

World Health Organization (WHO) 

Krisinformation från svenska myndigheter

Gymnastikförbundet 

Cheerleadingförbundet